fbpx

Anna Zielińska Błaszczyk

MGR DIETETYKI KLINICZNEJ, SZKOLENIOWIEC, WYKŁADOWCA, DIETOTERAPEUTKA

Jestem dietetykiem klinicznym z 10-letnim doświadczeniem. Ukończyłam studia I i II stopnia na kierunku dietetyka na Śląskim Uniwersytecie Medycznym. Poszerzałam również swoją wiedzę z zakresu promocji zdrowia i profilaktyki chorób, studiując zdrowie publiczne na Syddansk Universitet w Danii.

Aktualnie skupiam się na pracy indywidualnej w gabinecie oraz prowadzę szkolenia i warsztaty dietetyczne dla firm.

Pasjonuje mnie człowiek oraz leczenie poprzez odpowiednie odżywianie. Pacjentów traktuję w sposób indywidualny i holistyczny.

Stale uczestniczę w konferencjach i kursach związanych z dietetyką i żywieniem. Uważam, że racjonalne żywienie ma duże znaczenie nie tylko w profilaktyce, ale również w leczeniu licznych schorzeń.

 

W CZYM SIĘ SPECJALIZUJĘ?

Ogromnym polem mojego działania jest leczenie nadwagi i otyłości, chorób dietozależnych. Na co dzień przyjmuję wielu pacjentów z cukrzycą typu II, insulinoopornością, chorobami autoimmunologicznymi.
Uczę ich, że zdrowa dieta, aktywność fizyczna, regulacja rytmów okołodobowych mają ogromne znaczenie w celu poprawy samopoczucia, kształtowania sylwetki i zdrowych nawyków żywieniowych.

Moją specjalizacją w pracy są choroby układu pokarmowego, głownie jelit. W gabinecie każdego dnia przepracowuję jednostki chorobowe takie jak zespół jelita drażliwego, SIBO, choroby zapalne jelit.

Jestem przeciwniczką stosowania nieracjonalnych diet, uczących nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Uważam, że w zawodzie dietetyka najważniejsze jest indywidualne podejście do pacjenta, dlatego w swoim gabinecie oferuje skuteczne i zdrowe plany żywieniowe dostosowany do indywidualnych potrzeb, stylu życia oraz umiejętności kulinarnych pacjentów.

Wykształcenie, kursy, szkolenia, konferencje

Śląski Uniwersytet Medyczny 
Wydział Zdrowia Publicznego | Kierunek: Dietetyka

Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie 
Wydział Zarządzania i Informatyki | Kierunek: Zarządzanie jakością ochrony środowiska oraz bezpieczeństwa pracy | studia podyplomowe

 

KURSY

  • 03.2022 Kurs Mindfulness MBLC
  • Kurs Dietetyka Sportowa
  • 2016 Kurs Żywienie w chorobach tarczycy
  • 06.2015 Kurs dietetyki Cukrzyca i insulinooporność
  • 05.2015 Kurs dietetyki specjalistyczny

SZKOLENIA

  • 12.2023 Szkolenie Fizjoterapia w SIBIO – podejście praktyczne
  • 11.2023 Szkolenie Terapia dietetyczna zaburzeń funkcji jelita
  • 11.2023 Szkolenie GEDR – Choroba refluksowa przełyku postępowanie zaradcze
  • 11.2023 Szkolenie Alergie i nietolerancje pokarmowe
  • Warsztat Szkoleniowy Psychologiczne aspekty odżywiania w anoreksji i bulimii
  • 06.2019 Szkolenie Zaawansowana diagnostyka laboratoryjna w pracy dietetyka
  • 09.2019 Szkolenie Tłuszcze, z czym to się je?
  • 10.2018 Szkolenie Ochrona danych osobowych w pracy dietetyka – praktyka systemu RODO
  • 04. 2018 Szkolenie Psychodietetyka
  • 04.2015 Szkolenie Zawód dietetyk – czyli jak zacząć, aby odnieść sukces

KONFERENCJE

  • 05.2023 VII Ogólnopolska Konferencja PAD „Psychika a dietetyka”
  • 04.2022 Konferencja naukowa Nowe perspektywy w dietoterapii chorób metabolicznych i cywilizacyjnych
  • 06.2017 Konferencja Śląskiej Wiosny Dietoterapii 2017: Praktyczne aspekty dietoterapii u pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi i endokrynologicznymi
  • 06.2017 Konferencja Śląskiej Wiosny Dietoterapii 2017: Choroby dietozależne – lekarz i dietetyk – naczynia połączone
  • 12.2016 Konferencja naukowo-szkoleniowa Psychodietetyka – zrozumieć żywienie
  • 11.2016 Konferencja naukowa Trends in dietetics
  • 05.2016 Konferencja szkoleniowa Choroby metaboliczne
  • 05.2016 Konferencja szkoleniowa Evidence-based nutrition żywienie oparte na dowodach naukowyc
  • 10.2011 Konferencja naukowa Otyłość – problem interdyscyplinarny
Głęboko wierzę, że zdrowie wynika z harmonijnej pracy całego organizmu dzięki czynnikom takim jak zdrowa dieta, codzienny ruch, jakościowy sen, radzenie sobie ze stresem, dobre relacje z innymi i samym sobą.